Der er ingen tvivl om, at vin har en plads på manges ønskeliste både på restauranten, middagsselskabet og i nogle tilfælde hverdagsaftenener.
Hvilken vin der ønskes varierer dog. Afhængigt af hvem du er, så foretrækker du måske enten en tør rødvin, en frugtig hvidvin eller noget helt tredje.
Men hvis du har begivet dig ud i at læse op på vin, så ved du, at de forskellige genrer og nuancer af vin har hver sin plads på bordet alt afhængigt af, hvad det serveres med.
Her fokuserer vi fortsat på den alsidige rosevin, der passer til mange forskellige situationer, retter og smagsløg.
Rosevin sammen med grillmad
Selvom en rosevin kan laves på forskellige måder og af forskellige druer, så er den typiske flaske lyserød i farven og frisk i smagen.
Den friske smag er ideelt parret med andre smagsindtryk, som står i kontrast til denne. For eksempel kan et fedt stykke kød på grillen dominere smagsløgene efter et par bidder. Men hvis du regelmæssigt skylder munden med en frisk rosevin, så neutraliseres fedmen i munden og smagsløgene går tilbage til sit standpunkt, sådan madens smage ikke forsvinder blandt hinanden.
Det samme gælder for krydret mad. På bordet til grillaftenen er der nemlig ofte én eller flere retter, der indeholder en del hvidløg eller andre krydrede elementer. Ligesom meget fedme i munden på én gang mitigerer denne vins friske smag dette.
Rosevinens smagsnuancer
Nu har vi skrevet et par gange, at vinen karakteriseres ved dens friskhed. Dette er dog en oversimplificering.
Først og fremmest er dette en beskrivelse på den stereotypiske rosevin. I virkeligheden kan de også komme i salte, tørre eller mineralske varianter – både som søde og tørre.
Når det er sagt, så er den typiske flaske ikke bare frisk. Afhængigt af hvordan den er fremstillet, så burde der kunne findes hint af jordbær, kirsebær, hindbær, honningmelon, rosenblade, citronskal eller selleri i smagen.
Hvis du er til søde og friske vine, så er du måske mere til dem, der smager af røde bær og citronskal, hvorimod du kan gå efter dem med sellerismagen, hvis du er mere til tørre vine med bitre smage.