Julen er elsket af såvel børn som voksne. Og med god grund, julen er lig med hygge og samværd med familie og venner, julekalender og julegaver og selvfølgelig god mad. Allerede når kalenderen viser november, så er julefrokost sæsonen i fuld gang på de fleste arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og private hjem.
Julefrokosten er en skandinavisk tradition, hvor man samles og nyder traditionel julemad og som regel også indtager store mængder alkohol. Det er hyggen og samværet, som er i fokus. Hvor festen holdes er mindre vigtig – det kan være i firmaets lagerlokaler, et lejet sommerhus, på et hotel eller restaurant – eller blot hjemme i privaten.
Maden til julefrokosten er som regel meget traditionel. Så her hører altid følgende retter til :
Sildemad:
Hvide sild,røde sild,kryddersild, sennepssild – sild skal en julefrokost altid startes med. Helst serveret med en karrysalat og nydes med et glas snaps.
Fiskefilet:
Lige så vigtig som silden, lige så vigtig er den lune fiskefilet serveret med citron, remoulade og rejer. En ret både børn og vokse kan være med til.
Æg:
Til et hvert julebord hører også hårdkogte æg, serveret med mayonaise, tomat i både og gerne kaviar.
Flæskesteg:
Gris skal der også til. En flæskesteg (eller ribenssteg) med sprøde svær, serveret med rødkål.
Varm leverpostej:
Den lune leverpostej er også et must. Serveret med sprød baconskiver og svitsede champignon.
Frikadeller:
Lune frikadeller med rødkål hører selvfølgelig også hjemme på julefrokostbordet. I dagens anledning krydret med lidt muskatnød, allehånde, kardemomme, revet appelsinskal eller lignende julekrydderier.