Der er ingen tvivl om, at Danmark har et kærlighedsforhold til mormors mad. Fra enkle retter som frikadeller og kartofler til mere avancerede kreationer som flæskesteg (se opskriften her) med rødkål og æbler – det danske køkken er baseret på den traditionelle madlavning, som vores bedstemødre lavede. Så hvad er mormor mad egentlig? Og hvorfor er vi danskere så glade for den? Lad os se nærmere på det!
Hvad kendtegnes som mormormad?
Det enkle svar er, at mormor-mad er traditionel hjemmelavet mad, der er blevet givet videre gennem generationer. Den er kendetegnet ved sin hjertelige og trøstende smag og sin relativt nemme tilberedning. I Danmark kalder vi det ofte husmandskost, hvilket giver dig en god idé om, hvad du kan forvente. Retter som stegt svinekød, kødboller og kartofler eller laks med dildsauce er alle eksempler på mormor-mad, men ligeledes kan enkeltstående retter, såsom frikadeller laves, som mormor lavede dem.
Hvorfor er mormormad så populær i Danmark?
Det er der et par grunde til. For det første anses traditionel hjemmelavet mad for at være fuld af smag, som kan være svært at få frem, hvis man tager på restaurant. Mormormad bruger friske, sæsonbestemte ingredienser og tilberedes med omhu og kærlighed. For det andet er mormors opskrifter blevet afprøvet gennem årene, så vi ved, at de er lækre! Og endelig er de fleste danskere vokset op med mormors mad, så det er et godt minde for os. Mormor går mere op i smag end kalorieindhold!
Så hvis du er på udkig efter noget solidt og hyggeligt traditionelt dansk mad, så kig på nettet, der er masser af opskrifter, som er “mormor”-inspireret. På nettet kan du også finde opskrift på hjemmelavet agurkesalat.
Fordele ved mormormad
Der er mange fordele ved at spise mormor-mad. Det er noget mange danskere er vokset op med, det er hyggeligt og lækkert. Der er en grund til, at mormors opskrifter er gået i arv gennem generationer – fordi de er gode! Dog skal man huske, at mormor også anvendte rigtig fløde og dengang gik man ikke op i fedtprocenten, så derfor kan man naturligvis godt lave sin egen light version i dag.